Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Rebellerna avancerar i Centralafrikanska Republiken

På Sveriges Radio har det varit tyst om RCA sedan sist jag skrev. I alla fall så långt jag har kunnat höra. I Aftonbladet fanns en liten, liten notis som kunde berätta att styrkor från Tchad gått in i landet efter vädjan från president Francois Bozize. (Bozize och Tchads president Deby har varit allierade ända sedan  2003 när Bozize tog makten i RCA i en kupp stödd av Deby.)

Men trots den senaste tidens något ökade uppmärksamhet, och trots Läkare utan gränsers varningar för att det pågår en tyst humanitär katastrof i RCA, är det uppseendeväckande tyst i svensk media om vad som pågår i landet. Läser man internationella och centralafrikanska media får man en bättre bild.

Just nu, onsdag kväll, verkar det som att rebellerna, en sammanslagning av tre olika rebellgrupper som nu kallar sig Seleka, har tagit kontroll över en rad olika städer, däribland Ndele i norr, Bria som ligger centralt/öst, och Kabo som ligger ca 400 km norr om Bangui. De hävdar att skälet till upproret är att Bozize inte följt de fredsavtal som undertecknats 2007 och 2011. Bland annat kräver de att få pengar som utlovats till de rebeller som la ned vapnen, samt att politiska fångar ska friges.

RCAs försvarsminister Francis (som är son till presidenten) hävdade igår att han inte hört talas om några speciella krav från Seleka, och presidenten själv kallar rebellerna för “äventyrare” och vädjar till befolkningen att vara lojala mot honom själv och den nuvarande regimen.

Igår anlände tungt beväpnade styrkor från Tchad, men de har inte tagit strid med rebellerna utan endast positionerat sig i Sibut eller Dekoa (det finns flera olika uppgifter), på den enda vägen som leder norrifrån ned till Bangui, för att stoppa rebellerna om de avancerar så långt. RCA meddelar å sin sida att den nationella militären inte alls drivits tillbaka av rebellerna, utan att de har gjort ett “strategiskt tillbakadragande” men att de nu med förstärkning från Tchad tänker gå till offensiv.

Enligt RFI försöker Tchad få till fredssamtal mellan parterna, något som alla säger sig vara positiva till, men på vissa villkor. Michel Djotodia, som tagit på sig rollen som högsta ledare för Seleka, väntar för sin del på en officiell inbjudan, något som han ännu inte har fått. Tills vidare har Seleka tillkännagivit att de inte är rädda för den tchadiska armén, och råder dem att hålla sig undan och inte blanda sig i RCAs inre angelägenheter.

För er som vill läsa mer rekommenderar jag bland annat följande sidor:

På engelska:
Reuters
Washington Post

På franska:
Journal de Bangui
RFI
TV5

Jag försöker följa upp med fler sammanfattningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.