Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag,  Resor

Fortsatt oroligt i CAR men lugnt hos oss i Bangui

Söndag kväll och vår del av Bangui är ungefär lika lugn som vanligt. Efter kvällsmat ute på verandan sitter vi kvar och lyssnar till dunkandet från nattklubben som vi bor granne med. Som tur är har vi tillräckligt långt mellan fastigheterna för att ljudet inte ska vara störande, utan bara som en dunkande puls i natten. Jag vet inte mycket om Banguis uteliv, så jag kan inte säga om det blivit lidande av utegångsförbudet som träder i kraft klockan åtta varje kväll. Rimligtvis borde det resultera i att det inte är lika många människor ute, men uppenbarligen finns det i alla fall tillräckligt många för att det ska vara värt att spela musik.

De senaste dagarna har det varit lite spänt och en del oroligheter i olika delar av stan. Varje dag kommer rapporter om att muslimer har dödats, oftast är det anti-balaka som ligger bakom. Många muslimer evakueras från stan och från landet. På så sätt har detta tal om en religiös konflikt verkligen blivit något av en sanning. Samtidigt hör man från många ställen i landet om kristna och muslimer som fortsätter att leva i fred, muslimer som söker skydd i kyrkor, osv. Så någon enkel uppdelning är det fortfarande inte tal om. Längst i norr har en ny rebellgrupp fått fäste, skapad av en av de före detta Seleka-ledarna. Deras uttalade mål är att dela CAR och själva ta kontroll över de norra delarna. I nordväst fortsätter oroligheterna också, med hot om anti-balakaattacker och även attacker mot hjälporganisationer.

Det var nyhetssammanfattningen för ikväll. Nu är det sovdags. Jag som brukar sitta uppe till ett på natten i Sverige, det skulle jag aldrig orka här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.