Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Att inte våga lita på sjukvården – jämfört med detta är svensk vård rena paradiset

Vi har tillbringat en del tid på sjukhus de senaste åren i och med Theos hälsoproblem, och jag ska erkänna att det finns gånger då jag klagat över dålig kommunikation och andra brister i den svenska vården. Och visst finns det problem i Sverige som är värda att nämnas, i en perfekt värld ska ju ingen som är sjuk – eller någon som jobbar inom vården för den delen – behöva känna att han eller hon hamnar i kläm i ett dåligt fungerande system. Men jämfört med CAR idag är ändå den svenska sjukvården rena himmelriket.

Theos och Axels barnflicka är sjuk. I måndags var hon på en vårdcentral och undersökte sig och fick lite mediciner. I tisdags kände hon sig lite bättre, men igår fick hon hög feber igen. Idag gick hon till sjukhuset för flera prover, och fick veta att hon skulle få svar om en vecka. I väntan på detta sitter hon hemma och fortsätter med de mediciner som hon fick i måndags. Kanske har hon fått precis rätt vård och rätt mediciner, det är möjligt. Men med tanke på alla medicinlistor jag sett efter undersökningar utförda på olika vårdcentraler i landet känner jag mig inte helt säker. Jag vet inte var felet ligger, om det beror på kunskapsbrist, dåligt engagemang, ett system där läkarna få provision på medicinen som säljs på apoteken,eller en kombination av allt detta och lite till, men trots att jag inte själv är läkare har jag sett många många fall där det är uppenbart att medicinen som skrivits ut inte kan ha någon avsevärd effekt på den sjukdom som patienten fått diagnos på. Vitamininjektioner vid malaria. Antibiotika vid förkylningar. Och så vidare.

Jag är inte läkare och kan inte mycket om sjukvård. Jag tror absolut inte att jag själv hade kunnat göra ett bättre jobb. Men just därför hade det känts skönt om man i alla fall kunde känna att det går att lita på att den som går till sjukhuset kommer att få en korrekt diagnos och mediciner som faktiskt hjälper. Här har vi en del av den omtalade humanitära krisen i CAR, en allvarlig del, som sannolikt skördar minst lika många dödsoffer som våld och stridigheter. Man blir lessen bara av att tänka på det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.