Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Gabriella Ingerstad på FOI om konflikten i CAR

På Utrikespolitiska Institutets blogg finns idag en intervju med Gabriella Ingerstad, en av de svenskar som vet absolut mest om konflikten i Centralafrikanska Republiken. Hon var i Bangui för några år sedan och gjorde en masteruppsats med den inte helt korta titeln Willing and Able? Challenges to Security Sector Reform in Weak Post-war States – Insights from the Central African Republic. Tidigare i år skrev hon också en analys av konflikten i CAR för FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut), med titeln Central African Republic – Trapped in a Cycle of Violence?Det här är rätt så tung läsning, och jag ska erkänna att jag själv inte lusläst dessa två publikationer. De bitar jag läst har dock känts relevanta och välgrundade, så för dig som har ett specialintresse av detta område kan det vara väl värt att titta på.

Dagens intervju med Gabriella handlar om att konflikten i CAR inte bör beskrivas som religiös. Det har ju jag också tjatat om till leda, så det är inte något nytt för er som funnits med här ett tag. Men budskapet tål att upprepas.

Sedan kan jag tycka att även intervjun blir lite väl enkelspårig när man försöker sig på en annan förenklad förklaring till konflikten, nämligen att den egentligen handlar om att “individer från den politiska eliten bråkar med varandra”. I själva verket finns det så många olika faktorer i det här att det är väldigt svårt att sätta fingret på en enskild – egentlig –orsak till varför CAR står där det gör idag. Men kanske är det så att media behöver någon typ av förenklad bild för att kunna rapportera, och i så fall känns ju förklaringen om den politiska eliten definitivt mer relevant än religionsspåret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.