Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Här är jag igen

Jag antar att ni undrar var jag har varit. Åtminstone ser jag på statistiken att det fortfarande finns en del trafik hit trots att det än en gång varit ganska dött. Vad har jag gjort? Ja, förutom att semestra och ha sommar så har jag läst. Under sommaren har jag läst 7,5 hp i Afrikas moderna historia, och så har jag läst böcker och funderat och försökt smälta och integrera allt detta i min egen förståelse av centrala Afrika. Därför inget skrivande. Eller rättare sagt inget bloggande, jag har haft en del skrivuppgifter och skrivit en hemtenta med titeln “Afrikas historia: Varför var det inte bättre förr? – och varför har det inte blivit bättre nu heller?” Om någon vill läsa mina funderingar kring detta så säg till, så lägger jag upp den.

Jag fortsätter så klart att ha kontakt med CAR via flera olika källor. Däremot har jag inte direkt lusläst några nyheter på ett tag. Nyheterna är ganska nedslående och just nu känner jag att media får saker att låta värre än vad det är. Det finns många exempel på människor som fortfarande drabbas hårt av konflikten, och det är ju dessa det hörs om i media – så är det ju alltid. Men samtidigt pratar vi med många som säger att det hela tiden blir bättre, det blir mindre våld, allt mer återgår till det normala. I dagsläget räknar vi med att göra en vanlig safarisäsong det kommande året. Vi tror att det är möjligt, och vi tror att det är bra för landet. Pengar, arbeten, allt sånt behövs.

Vissa förändringar har skett som är värda att nämnas, bland annat har Afrikanska Unionen gått in och tagit över FOMAC:s mandat. Jag ska leta lite mer info om det och återkommer. Likaså har Seleka och FACA slagits ihop en ny centralafrikansk armé. (För förklaring på dessa förkortningar kan ni som vanligt kolla min sida Förkortningar och förklaringar.) Imorgon när jag har lite tid ska jag kolla upp fakta och skriva lite om detta, och andra centrala händelser.

En av böckerna jag läst i (fast inte läst rakt igenom) är ett uppslagsverk, storlek mindre – men ändå, om CAR:s historia. Historical Dictionary of the Central African Republic heter den, av Pierre Kalck. Så om ni undrar något specifikt om något årtal eller någon speciell person i den centralafrikanska historien så sitter jag nu på svaren. Fråga på bara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.