Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

FOMAC avväpnar #Seleka i #Bangui – och dessa flyr till Berberati för att finna en fristad

Sedan i måndags har FOMAC (MICOPAX) enligt rapporter börjat ta i med hårdhandskarna och avväpnat ett stort Seleka-soldater i Bangui. Vi pratar med människor i huvudstaden som säger att det nu är lugnare där än det varit någon gång sedan kuppen. Men lösningen är inte riktigt så enkel. Ikväll pratade jag länge med vänner i Berberati, i västra CAR, som säger att många Seleka-soldater nu flyr dit för att slippa bli avväpnade.

Bilden kompliceras ytterligare av att en minister avsattes förra veckan. Det var general Mohamed Dhaffane, som tillhörde de ledande inom Seleka, som fråntogs posten som minister för vildmarksministeriet (Eau&Forêts). Den officiella anledningen var att han hade missbrukat sin position och ägnat sig åt tvivelaktiga ekonomiska uppgörelser, men enligt RFI hade Dhaffane några dagar tidigare manat till dialog inom Seleka, och avsättande kan enligt nyhetsbyrån vara ett tecken på allt svårare slitningar inom gruppen.

Vännerna i Berberati var av uppfattningen att det framför allt var Dhaffanes anhängare som nu kommit dit, för att fly undan FOMAC:s avväpning. De sa att stan ändå är förhållandevis lugn, men att Seleka ägnar sig åt att ta sig fruar lite som de vill och tvinga dem att gifta sig med dem. “Bröllopsfesterna” går vilt till och man hör ofta skottlossning därifrån. Seleka-soldater har, enligt vännerna, också gått runt på nätterna och knackat dörr och våldtagit kvinnor. Riktigt i hur stor utsträckning detta förekom fick jag inte någon klar bild av. De vänner jag pratade med verkade inte tycka att det var något överhängande hot, men de tyckte självklart att det hela var obehagligt.

Två saker återkommer när jag pratar med vänner i CAR. För det första önskar de att vi ska be för dem. “Det enda vi kan göra är att lägga allt i Gud händer,” sa en av mina bästa vänner från Berberati. För det andra upprepar de om och om igen: “Världen får inte glömma bort oss! Det här landet kan inte ta sig ur krisen själv, det behövs hjälp utifrån.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.