Litteratur och skrivande

Historier

Idag åt vi lunch hemma hos Turks, en amerikansk missionärsfamilj som tidigare varit i Gamboula och som nu är internatföräldrar på Rainforest International School i Yaounde. De förklarade att de har en tradition att be gäster som hälsar på dem att berätta en historia, och den här gången gick uppdraget till Gunnar, mitt resesällskap, som började arbeta i CAR på 1960-talet och var en av de drivande för att starta upp sjukhuset i Gamboula.

Gunnar berättade om den händelse som fick dem att bestämma sig för att starta upp sjukhuset. Under en resa för att kartlägga hälsoläget och behoven i området träffade de på en ung kvinna, en nybliven mamma som fått en svår infektion då moderkakan inte kommit ut vid förlossningen. Kvinnan dog tyvärr innan de kunde hjälpa henne, men efter denna händelse blev det än mer tydligt för dem vilket stort behov det fanns av ett sjukhus.

Historier finns det gott om i Afrika. Sorgliga historier, som den Gunnar berättade om den unga mamman. Dråpliga historier om poliser och vägspärrar. Spännande historier om jakt och möten med vilda djur. Tragiska historier om krig olyckor.

Och när jag hör alla dessa historier passera förbi känner jag hur jag vill fånga in dem, fästa dem i bestående ord och spara dem. Sprida dem. Låta dem få betyda något för någon mer.

Alla historier vill inte låta sig tämjas. Vissa mår bäst av att få vara fria. Men några av dem ska jag försöka fånga till er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.