Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag,  Resor

Lugn söndagsmorgon i centrala Bangui

Söndag morgon. Vi sitter på verandan till “vårt” hus (egentligen svärföräldrarnas hus, som vi hyr en del av) i centrala Bangui och äter frukost. Här finns inte mycket som påminner om att man är i en huvudstad. Inget trafikbrus. Inga röster från gatan utanför. En tupp som gal och någon som slår gräs, det är allt vi hör. Som om vi satt i en by på landet. En helikopter kör ett varv över hustaken, sen är allt tyst igen.

Det är så här det är i vår del av Bangui. Så var det även innan Seleka och oroligheterna. En del av förklaringen är att det faktiskt är en väldigt liten stad, som inte kommer i närheten av den aktivitet som finns i de flesta andra huvudstäder. En annan del av förklaringen är att Banguis centrum egentligen bara är dess geografiska centrum. Kanske också i viss mån dess administrativa centrum. Människor, aktiviteter och kommersiell verksamhet däremot är koncentrerade i andra delar av staden. Det är också där som de flesta av oroligheterna äger rum. Vårt ställe har, i alla fall sedan jag kom hit, mest känslan av en lugn förort.

Idag ska vi iväg och äta lunchbuffé på en restaurang nere vid floden. Kanske åker vi och badar i eftermiddag hos en bekant som har en pool. Annars har vi inte så mycket planer. Skriva lite. Ringa några vänner. Ta helg, helt enkelt.

Och i Sverige åker delar av familjen Vasaloppet. Lååångt ifrån vår verklighet! Heja heja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.