Afrikansk barn- och ungdomslitteratur

Månadens bok: Lila och regnets hemlighet

Lila och regnets hemlighet av David Conway och Jude Daly

Om boken

Lila och regnets hemlighet är en vackert illustrerad bilderbok om flickan Lila som bor i en by i Kenya. När berättelsen börjar är det torka i området där byn ligger. Solen gassar från en molnfri himmel från morgon till kväll, och det är så hett att ingen orkar göra något alls. Lila och alla de andra i byn längtar efter regn! En kväll berättar Lilas farfar för Lila om något han fick höra som liten, något om regnets hemlighet. Efter att ha hört farfars berättelse bestämmer sig Lila för att försöka göra något åt situationen. En tidig morgon ger hon sig av från byn …

Det jag kanske gillar allra mest med den här boken är att den är så okomplicerad och rakt på sak. Som läsare får vi hoppa rakt in i Lilas värld, rakt in i torkan och hettan och längtan efter regn. På de första sidorna domineras bilderna av en enorm gul sol, vilket är väldigt effektfullt. Jag längtar efter regnet jag med! Berättelsen går sedan nästan omärkligt över från det realistiska till det fantastiska, men eftersom den direkta och rättframma berättarstilen består accepterar jag utan vidare händelseförloppet som verkligt. Det är klart att Lila kan se till att det blir regn. Och när den där stora solen äntligen täcks av moln känns det faktiskt som en lättnad även för mig som läsare!

Traditioner kring att framkalla regn i Kenya

Det sägs inte rakt ut, men bilderna antyder att Lila tillhör maasai-folket i Kenya. Det gör mig nyfiken på om det finns någon sanning bakom den hemlighet som farfar berättar för Lila. Då menar jag inte att jag faktiskt tror på att människor kan framkalla regn, men att det kanske finns någon tradition hos maasai-folket som stämmer överens med farfars påstående att det går att få himlen att gråta genom att klättra upp på ett högt berg och berätta sorgliga historier. Jag har försökt söka lite information om detta, men hittar inget mer än att det finns traditioner kring att framkalla regn hos många etniska grupper i Kenya, och att hemligheterna kring hur man går tillväga ofta är väl bevarade.

Med tanke på att vare sig författaren eller illustratören till den här boken kommer från Kenya gissar jag att Lilas metod för att få det att regna är ett rent påhitt, även om den förekommer som en fantasi i många kulturer världen över. (Att regn skulle bero på att himlen gråter är ju en idé som vi hittar även i svensk barnlitteratur.) Med det sagt: om någon av er bloggläsare vet något mer om detta får ni gärna upplysa mig!

KORTFAKTA

Författare: David Conway (övers. Ulla Forsén)

Illustratör: Jude Daly

Utgivningsår: 2007

Förlag: Hjulet

Jobba med boken

Fundera

På ett ställe i boken pratar Lilas mamma om att vattnet i brunnen håller på att torka ut. ”Utan vatten kan inget leva”, säger hon. Det är lätt att förstå att regnet är väldigt viktigt för människorna i Lilas by. De behöver det för att få mat och vatten så att de kan överleva. De flesta som läser den här boken är förmodligen inte lika direkt påverkade av vädret som Lila. Samtidigt är det livsnödvändigt för alla människor att få tillgång till vatten. Vad tror du skulle hända i ditt land eller ditt samhälle om det inte regnade på ett helt år? Hur skulle människor klara sig?

Metaforer och liknelser från naturen

I boken försöker Lila att få himlen att gråta så att det ska börja regna. Den här sortens bildspråk, när man beskriver något, i detta fall regn, med hjälp av något annat, här tårar, kallas för metafor. I boken förekommer också en annan sorts bildspråk, nämligen liknelser. Det kan vara lite svårt att skilja på liknelser och metaforer, men i en liknelse är det mer tydligt att man jämför två saker med varandra. Ofta finns det ett ”som” med för att visa att man liknar den ena saken vid den andra. I boken står det till exempel: ”… ända tills hela himlen var svart som ebenholts.”

Kan du komma på fler metaforer och liknelser med hjälp av naturen? Kvistarna på ett träd ser kanske ut som knotiga fingrar? Solen är kanske en lampa? Blir det någon skillnad mellan att använda metaforer och liknelser? Hur blir känslan i meningen ”Himlen gråter” jämfört med ”Regndropparna är som tårar”? Det finns inga rätt eller fel svar här, utan det intressanta är vad du tänker och känner. Kanske kan du måla någon av dina liknelser eller metaforer och se vad som händer med dem då.

Lär dig mer om Kenya

Lila kommer från Kenya i Östafrika. Det är ett stort land med allt från höga berg till kustlandskap, moderna storstäder och människor som lever i små hyddor som Lila och hennes familj. Leta reda på mer fakta om Kenya! Här är några frågor som du kan börja med: Vad heter huvudstaden? Hur många människor bor i Kenya? Vilka kända personer som kommer från Kenya? Varifrån har landet fått sitt namn? (Ett tips är att börja med boken Afrika, fantastiska Afrika som jag har skrivit om här.)

Vill du läsa om fler Månadens bok? Här finns en lista över alla böckerna.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.