Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Några nyheter från den gångna veckan – en fd minister ber om beskydd i Tchad, regeringsmedlemmar kvarhållna av Seleka i Sibut och upprepade krav på att politiska fångar ska släppas

Onsdagen den 13 dök den före detta ministern Jean Jaques Demafouth (en presentation av honom kommer inom kort) upp på en motorcykel i Tchad och bad om beskydd efter anklagelser från Bozizé-regimen att ha hjälpt Seleka. Enligt honom själv hade han hört från flera håll att han skulle arresteras om han så mycket som satte en fot i Bangui.

Söndagen den 17 mars reste en delegation bestående av ett antal ministrar samt internationella representanter till Sibut för att förhandla med Seleka. Förhandlingarna misslyckades då Seleka istället beslutade sig för att hålla kvar fem ministrar och låta den övriga delegationen resa tillbaka till Bangui med hälsningar om upprepade krav på frigivande av politiska fångar, integrering av Seleka-rebeller i den nationella armén, samt att alla sydafrikanska trupper lämnar landet. Eftersom de kvarhållna ministrarna – däribland försvarsminister Michel Djotodia – alla hade anknytning till Seleka, är det många som frågar sig om de verkligen blev kvarhållna eller om de stannade frivilligt, för att därigenom blockera regeringens arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.