Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag,  Resor

Seleka närmare Bangui än någonsin

Plötsligt händer det. Kanske. Som jag skrivit tidigare blev Bossangoa taget i morse. Vid lunchtid kom så rapporter om strider i Damara, knappt tio mil norr om Bangui, där Seleka stoppades under sin tidigare offensiv. I Bangui utbröt mer eller mindre panik när nyheten spreds att Seleka tagit Damara och var på väg mot huvudstaden. Jag var aldrig uppe på stan men enligt vad andra sagt så släppte folk allt de hade för händer och bara sprang. Vart? Jag vet inte. Hem till sig eller bara så långt bort man kan komma från den stora infarten från nordväst.

Det tog ett tag innan vi kunde få konfirmerat att det var sant och inte bara rykten, något som annars florerar vilt i dessa dagar, men framåt tvåtiden stod det klart att den här gången var det på riktigt. Seleka hade gått förbi Damara och var på väg mot Bangui utan att möta nämnvärt motstånd. Det har förekommit en del motstridiga uppgifter, där talespersoner både för Seleka och regeringen menar att de har övertaget, men ska man bedöma sanningshalten i dessa påstående får man nog anta att Seleka har mer rätt.

Själva har vi stängt in oss hemma hos oss. Nu ikväll är det fortfarande lugnt. En del utländska organisationer börjar evakuera, andra stannar kvar.

Jag förstår att det är lättare sagt än gjort, men oroa er inte alltför mycket. Jag tror att det låter mer dramatiskt på håll än vad det är på plats. Jag själv kommer inte ha några problem att somna ikväll. Man kan så klart aldrig veta vad som kommer hända, men vi har information från många olika håll och vi känner oss förhållandevis lugna och trygga.
Nu postar jag detta och ska sedan försöka få till en liten bakgrund om vad som hänt de senaste dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.