Utveckling, bistånd och fredsfrågor

Panzisjukhuset i RDC stängt av myndigheterna

Jag nås av nyheten att Panzisjukhuset i östra RDC (Kongo-Kinshasa), som specialiserat sig på vård av kvinnor som utsatts för våldtäkt, har stängts av kongolesiska myndigheter på grund av någon skatt som de inte betalat. Sjukhusets grundare, Denis Mukwege, var i Örebro i höstas och talade på en fredskonferens, höll en föreläsning på universitetet och deltog i en fredsgudstjänst i Nikolaikyrkan. Under sitt besök i Norden var han också gäst i Skavlan, en del av er kanske hörde honom där.

Historierna om vad som sker i östra Kongo, där sexuellt våld blivit ett vapen i kriget, är förfärliga, och att höra om det direkt från Dr Mukwege fick verkligheten att krypa närmare många av oss Örebroare. Och nu är sjukhuset alltså stängt tills vidare, och dess tillgångar frusna. På grund av en skatt som inte blivit betald.

Det är så galet! Ett sjukhus som gör en sådan insats ska väl inte behöva betala skatt. De borde få mängder med statliga bidrag istället. Men nu är det inte så, och i bästa fall handlar det om oklokt handlande av myndigheterna, i sämsta fall är det ett försök att sätta dit Dr Mukwege och hans personal för att deras arbete stör ordningen. Alltså krigets ordning, vars logik går ut på att skapa rädsla och driva bort människor från sina hem.

Mitt internet just nu är inte så bra att jag kan söka efter nyheter på nätet, men googla gärna själva och läs mer om detta. Säkert finns det sätt även för oss som är långt bort från händelserna att vara med och visa vårt stöd för Panzi och hjälpa till att skapa opinion mot myndigheternas handlande. Lämna gärna en kommentar om ni har någon konkret tips, så kan vi hjälpas åt att sprida informationen och delta i de protester som redan hörs från många håll.

Tillägg, dagen efter: Ok, nu har jag bättre internet och har kunnat kolla runt litegrann. Ett sätt att protestera är att använda hashtagen #StandWithPanzi, tex genom att publicera en bild på dig själv på sociala medier med texten I #StandWithPanzi. Här finns lite mer info. Om någon vet något mer, säg gärna till genom att lämna en kommentar eller dela informationen på annat sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.