Afrikansk barn- och ungdomslitteratur

Månadens bok: Papa Diops taxi

Papa Diops taxi av Christian Epanya

Om boken

I Papa Diops taxi får vi träffa Papa Diop från Senegal, som äger en stor, röd bush-taxi. Egentligen kan man se taxin som huvudpersonen i berättelsen, för det är den vi följer, från inköp, genom olika spännande resor som den gör, och fram till ”pensionen”, då den hamnar på ett bilmuseum. För Papa Diops taxi är ingen dag den andra lik. Den får transportera brottarlag, en helig spåman, bröllopsföljen och begravningssällskap. Och en natt föds ett barn i bilen under en resa.

Ingen klassisk berättelse, men ett myller av liv

Papa Diops taxi har ingen klassisk berättelsestruktur. Här finns ingen konflikt eller några problem som ska lösas. Papa Diop köper en taxi och kör sina passagerare i den, det är allt. Ändå är boken verkligen full av liv och spänning. Det riktigt sprakar om den. Till stor del beror det på bilderna. Texten är ganska kortfattad och saklig, och finns mest där för att skapa någon sorts röd tråd. Bilderna däremot bjuder in läsaren att upptäcka inte bara en, utan flera berättelser på varje uppslag. Och här omfattas alla delar av livet: glädje och sorg, fest och vardag, födelse och död. Därför blir jag som läsare sugen på att resa med Papa Diops taxi, igen och igen.

KORTFAKTA

Författare och illustratör: Christian Epanya

Översättning: Anna Gustafsson Chen

Utgivningsår på svenska: 2006

Förlag i Sverige: Trasten

Jobba med boken

Fundera

Papa Diop bestämmer sig en dag för att sluta sälja jordnötter och bli taxichaufför. Vad skulle du vilja jobba med om du bara kunde bestämma dig och fixa det? Skulle du också köra taxi eller skulle du göra något helt annat?

Hitta berättelser i bilderna

Epaynas bilder är fulla av berättelser. Leta rätt på en bild, eller kanske bara en liten del av en bild, och skriv eller berätta om vad som händer där. Kanske är det något som inte alls finns omnämnt i texten.

Leta rätt på rutten på en karta

Papa Diops taxi trafikerar sträckan mellan städerna Saint Louis och Dakar i Senegal. Leta rätt på den vägen på en karta. Kan du hitta några fler platser som omnämns i boken?

Vill du läsa om fler Månadens bok? Här finns en lista över alla böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.