Afrikansk barn- och ungdomslitteratur

Papa Diops taxi av Christian Epanya

Jag har tidigare skrivit om boken Varför är jag inte med på bilden? som är skriven av Kidi Bebey och illustrerad av Christian Epanya. Epanya är inte bara illustratör, utan har även skrivit några böcker själv. Papa Diops taxi är en av dem. Här får vi träffa Papa Diop från Senegal, som äger en stor, röd bush-taxi. Egentligen kan man se taxin som ”huvudperson” i berättelsen, för det är den vi följer, från inköp, genom olika spännande resor som den gör, och fram till ”pensionen”, då den hamnar på ett bilmuseum. För Papa Diops taxi är ingen dag den andra lik. Den får transportera brottarlag, en helig spåman, bröllopsföljen och begravningssällskap. Och en natt föds ett barn i bilen under en resa.

Själva berättelsen är egentligen väldigt enkelt uppbyggd. Här finns ingen konflikt eller något problem som ska lösas. Papa Diop köper en taxi, och kör sina passagerare i den, det är allt. Men det är inte texten som är den stora behållningen i den här boken. Epanya är trots allt främst illustratör, och det märks. Det är med bilderna som han ger djup och dimension till historien om den röda taxibilen. Texten finns där mest som en förklaring till vad bilderna föreställer.

En sak som jag verkligen tycker om med den här boken är att den lyckas bra med att undvika de vanligaste stereotyperna om Afrika. Den presenterar – mycket tack vare just illustrationerna – en bredare bild. Här finns både rika och fattiga, glädje och sorg, fest och vardag. När en mamma blir tvungen att föda sitt barn i bilen så blir inte det till en bild av hur fattiga och utsatta afrikaner är. Här finns ingen synlig bakgrundshistoria av en stackars mamma som inte kan ta sig till sjukhuset i tid eftersom det saknas transporter. Istället skildras glädjen över ett nytt liv, och med i taxin sitter välklädda män och applåderar för att allt gått bra.

Trots avsaknaden av allt sådant som man förväntar sig av en skönlitterär bok, i form av konflikt, vändpunkt och upplösning, gillar jag verkligen den här boken. Men det räcker inte att läsa texten. För att det ska bli en bra läsupplevelse måste man läsa bilderna också.

Här finns länkar till fler afrikanska barnböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.