Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag,  Rasism, stereotyper och bilden av "den andre"

Pinsamt TT och alla som hakat på! Nu skäms jag över svensk press!

Har ni googlat uttrycket “Hemska scener i våldsamt CAR” idag? Inte? I så fall, gör det! (Eller låt bli, för all del, så behöver vi inte uppmuntra denna tvivelaktiga journalistik genom att ge den hög läsarstatistik.) Resultatet av sökningen är en lång rad träffar från olika svenska dagstidningar, som alla har publicerat en liten artikel som, med små variationer, lyder:

Fasansfulla scener, som inkluderar dödsskjutningar och kannibalism, uppges ha utspelat sig i Centralafrikanska republikens (CAR) huvudstad Bangui de senaste dagarna. Uppgifterna kommer efter expresident Michel Djotodias avgång.

Djotodia avgick i fredags och reste på lördagen till Benin. Efter hans avgång har minst fem människor skjutits ihjäl och omfattande plundring ägt rum i stadens butiker, många av dem ägda av muslimer. Våldet avspeglar den blodiga konflikt mellan kristna och muslimer som pågår i landet.
– De som plundrades när Seleka-rebellerna kom är nu de som plundrar, säger pastor Antoine Mbaobogo, som är chef för en lokal Röda Korset-organisation.

Den muslimska rebellalliansen Seleka intog Bangui i mars i fjol.

Chockerade invånare i staden vittnar om hur tjuvar bland annat dödat en muslimsk man, skurit upp honom med en machete, hämtat bröd och börjat tugga på hans arm.

Källa: TT

Eftersom jag engagerat mig en del i just hur konflikten i CAR beskrivs i media, har jag fått tips om denna notis från två personer idag. När jag läste den första gången blev jag arg. När jag sedan skulle läsa den högt för min mamma kunde jag knappt läsa färdigt för att jag skrattade så. Jag menar, har ni hört något så dumt? “…[D]ödat en […] man, skurit upp honom med en machete, hämtat bröd (!) och börjat tugga på hans arm (!).”

Sen blev jag uppgiven. Och arg igen. Och jag skäms över att någon kan sitta på Sveriges största nyhetsbyrå och skriva ihop något liknande, och över att så många svenska dagstidningar okritiskt kopierar och publicerar denna information. Även om allt kanske är sant i sak, såtillvida att det inte är påhittat utan grundat på källor, visar det på en stor brist på kunskap om situationen i CAR och en lika stor brist på förståelse för den större bilden och för vad som är relevant. (Kannibalism är definitivt inte ett relevant ämne i konflikten i CAR – om det hänt att någon ätit människokött handlar det snarare om sjuka individer, än om någon sorts effekt av etnisk-religiösa motsättningar!). Dessutom visar det på en brist på insikt om att det är just den här typen av texter, där afrikaner medvetet eller omedvetet utmålas som primitiva vildar, som använts för att försvara och förstärka Västvärldens överlägsna ställning i världshierarkin ända sedan innan den imperialistiska eran. Borde vi inte ha kommit lite längre än så i dagens globaliserade värld? Borde inte någon reagera och inse att det låter precis lika absurt att prata om att centralafrikaner dödar en person och börjar “tugga på hans arm”, som om man skulle placera ett gäng svenskar eller amerikaner i samma sits.

Lite länkar till några av notiserna i olika tidningar:

 

Aftonbladet

Svenska Dagbladet

Barometern

 

Tillägg: Morgonen efter att jag publicerade detta inlägg, har två av de tidningar jag länkade till (SvD och NA) helt och hållet bytt ut texten i sina artiklar. En tredje (Barometern) har helt enkelt tagit bort sin artikel. Endast Aftonbladet har kvar sin. Googlar jag igen ser jag att det är fler tidningar som bytt ut texten, men på några ställen finns den ursprungliga kvar.  Jag länkar till några av dessa, så kanske de också blir uppmärksamma på problemet.

DN

 

Skånskan

Norran

Norra Skåne

Laholms Tidning

 

Ännu ett tillägg: Nu har jag fått bekräftat att även TT ändrat sin text. Läs mer här.

 

Ytterligare ett tillägg: Här finns länkar till övriga inlägg som jag skrivit i ämnet:

Källan till historien om kannibalism i Centralafrikanska Republiken

Slutkommentar om kannibalhistorien i Centralafrikanska Republiken

Kannibalhistorien från mitt nuvarande perspektiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.