Utveckling, bistånd och fredsfrågor

Why poverty? – Myrornas krig

Mitt i alla uppdateringar om Selekas framfart lägger jag in en liten länk till ännu en av Why poverty-filmerna. Denna gång Myrornas krig, om svårigheten för unga kineser att få en bra utbildning och därefter ett jobb. Skriver man dåligt på inträdesproven till universtietet i Kina är det nästan omöjligt att komma in på ett bra universitet, och ju lägre ner man kommer, desto dyrare blir avgifterna. Och när man till slut ändå lyckats skaffa sig en utbildning, ja då är det ändå inte alls säkert att man lyckas få något jobb.

Jag ser filmen och känner mig lyckligt lottad som tillhör den förmodligen mycket lilla andelen av världens unga som har möjlighet att välja utbildning och arbete utifrån intresse, utan att behöva vara alltför fixerad vid hur arbetsmarknaden ser ut.

När jag var i RCA nu i oktober var vi på en utflykt till ett vattenfall en bit utanför Bangui, och träffade där en kille som utnämnde sig till vår privata guide. Han berättade om sina framtidsdrömmar. Han skulle studera för att kunna få ett jobb. Målet med jobbet var att få en bil. Målet med att få en bil var att han skulle bli “någon” i sin by. Erik frågade vilken typ av utbildning eller arbete han ville satsa på. “Vad som helst,” sa han. “Militär. Skogsvaktare. Kontorsarbetare. Eller kanske tjuvjägare. Vad som helst som jag kan få tag på. Bara det ger pengar.”

Själv sitter jag som bäst och funderar på utbildning, och även om jag givetvis väger in framtida möjligheter att få arbete, så väljer jag till mycket stor del efter intresse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.