Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

RCA i svensk radio

Plötsligt pratar de om RCA på radio. I en helt vanlig nyhetssändning hör jag plötsligt Sveriges Radios Afrikakorrespondent, Maria Sjöqvist, nämna Bangui, och strax därpå Ndele. Det handar om att regeringen nu hävdar att de återtagit kontrollen av staden Ndele i norra RCA, som tydligen varit i händerna på rebellgruppen UFDR (Union des forces démocratiques pour le rassemblement, eller på svenska Unionen av demokratiska styrkor för samling) sedan i måndags.

Det sägs att en del av befolkningen har flytt staden, och jag tänker på Gere. På hennes fyra barn Merveille, Emelie Rebecca, Gipsy och Benjamin. De har varit med om detta förut. Förhoppningsvis har de flytt ut till jordnötsodlingen utanför stan. Jag försöker ringa men telefonen är avstängd. Inget att göra annat än att hoppas på det bästa.

Ndele och omkringliggande städer har varit drabbat av konflikt i många år. Olika rebellgrupper har velat ta kontroll över området, och nu hävdar UFDR att regeringen inte respekterar fredsavtalet som skrevs under 2007. Sist jag pratade med Gere, nu i november, sa hon att det var ganska lugnt. Regeringen hade inte direkt haft kontroll över Ndele på länge, enligt henne, men rebellerna hade inte gjort så mycket och livet var ungefär som vanligt.

Men så…

I mars 2010 skrev jag tre blogginlägg om Gere. De går att hitta här:
Gere
G:s historia, del 1
G:s historia, del 2
G:s historia, del 3

Jag förstår ju att ni alla vet att bakom dessa nyhetsrapporter om konflikter finns människor av kött och blod. Ibland är det bara så svårt att ta in, att förstå det mänskliga sammanhanget bakom orden om rebeller och regeringsstyrkor och namn på städer som radiopratarna knappt kan uttala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.