Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Tiden då Frankrike lade sig i sina forna koloniers angelägenheter är förbi?

Jag tror att de flesta som följer nyheterna har uppmärksammat vad som pågår i Mali, där islamistiska rebeller tagit över den norra delen av landet och infört hårda sharialagar. Frankrike har gått in med trupper för att hjälpa regeringen i Mali att slå in upproret. Jag tänker inte ge mig på att rapportera om detta, för jag har inte tillgång till bättre källor än någon annan. Men jag måste ställa mig frågan: Vad hände med Francois Hollandes deklaration om att tiden då Frankrike lade sig i sina forna koloniers angelägenheter är förbi? När Bozizé för några veckor sedan bad Frankrike om hjälp att slå ner Seleka-upproret, sa den forna kolonialmakten att de franska trupper som befinner sig i Bangui inte är där för att skydda en regim, utan endast för att försvara franska medborgare i landet. Men nu, efter en så kort tid att ingen kan ha glömt detta uttalande, går man alltså in starkt militärt i Mali.

Och visst går det att hävda att händelserna i Mali är mer allvarliga, både lokalt och även såtillvida att en stark islamistisk rebellrörelse föder farhågor om att extrem islamism ska sprida sig i hela norra Afrika och kanske även till Europa. På så sätt är det annorlunda. Vem skulle vara rädd för att Seleka-upproret skulle hota Europa? Men om Frankrike nu bestämt sig för att inte blanda sig i sina forna koloniers angelägenheter, varför beslutar man då inte om ett ingripande genom FN? Nu har visserligen FN gett sitt godkännande till Frankrikes insats efter att Frankrike kallat säkerhetsrådet till möte, men Frankrikes beslut om ingripande kom innan man ens kallade till mötet.

Om man tycker att det är helt i sin ordning att gå in i Mali för att skydda en regim, då borde Hollande komma med ett bättre skäl till att man väljer att inte gå in i RCA. Uppenbarligen handlar det inte om att vi gått in i en ny tid då forna kolonialmakter får klara sig själva. Uppenbarligen hade Hollande andra skäl att fatta bestlutet att inte stötta Bozizé.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fns-sakerhetsrad-mots-om-mali

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/massiv-militar-hjalp-till-mali_7825964.svd

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.