Övrigt

Tre ettor för att komma ifatt

Ok, ni vet hur det är. Såna där veckor när allt händer. När man inser att kalendern redan är fulltecknad, arbetsuppgifterna hopar sig på jobbet, barnen blir sjuka och ja, kanske man själv också fast man nästan inte låtsas om det. Såna veckor när dagarna blir ett enda pusslande för att hinna med allt. Utvecklingssamtal. Aktiviteter för barnen. Deadline för en text. En ekonomisk sammanställning som måste bli klar för att en annan person ska kunna göra sitt jobb.

Och så vardagen där hemma som bara fortsätter, oberörd av att det är så mycket annat på gång. Tvätten svämmar över i tvättstugan. Maten tar slut i kylskåpet och sand och dammråttor samlas i hörnen.

Och till råga på allt går diskmaskinen sönder.

Allt
hamnar i
ofas. Man tycker
inte man hinner
någonting och
vet inte alls var
man ska börja.

När detta händer mig (och det gör det med jämna mellanrum) har jag tre gyllene ettor som jag försöker klamra mig fast i för att ta mig tillbaka till fast mark:

Den första ettan, rätt självklar: 1 sak i taget. Det går inte att komma ifatt med allt på en gång. Så det får vara ok micra Gorby-pizza till fredagsmyset så att jag hinner röja upp i köket. Och jag får stå ut med att det ligger fullt med leksaker på hallgolvet (ni vet så där så att man nästan bergis trampar på en legogubbe när man går in) medan jag ägnar mig åt att skriva färdigt den där texten.

Andra ettan: 1 timme åt gången. Det här hänger lite ihop med den första ettan. Det handlar om att få en överblick på vad jag håller på med. En timme åt gången går det att jobba koncentrerat med vad det nu vara må. Sen behöver jag ställa mig upp, se mig omkring, ta en kort paus, och sedan dyka tillbaka in i vad jag höll på med. Eller byta fokus och ägna en timme åt något annat.

Tredje ettan: 1-minutsregeln. Den är mest till för att förhindra att kaoset växer ytterligare. 1-minutsregeln lyder: “Allt som tar mindre än en minut att göra – gör det på en gång!” Ett filmjölkspaket som behöver sköljas ur: mindre än en minuts arbete – ok, bara gör det! Ett par strumpor som ligger slängda på golvet: mindre än en minuts arbete att ta dem till tvättkorgen – ok,  bara gör det! Ett mejl som behöver ett snabbt svar: mindre än en minuts arbete att få undan det – ok, bara gör det! (Fast just det där med hur man hanterar den ständiga mejlströmmen är en vetenskap i sig, jag återkommer om det någon gång.)

Och nu i början av den nya veckan känner jag mig på rätt spår igen. Härligt att det är måndag! Välkommen, nya vecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.