Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag,  Rasism, stereotyper och bilden av "den andre"

Är det säkert att resa till Centralafrikanska Republiken?

Eftersom vi bokat vår sommarsemester under helgen och jag har haft anledning att kolla UD:s reseinformation för ställen jag aldrig tidigare besökt, passar jag på att också leta rätt på vad som sägs om CAR. Fast jag egentligen redan vet: UD avråder tills vidare från alla resor till CAR. De uppmanar även alla svenskar att lämna landet, eftersom säkerhetssituationen bedöms som “ytterst bekymmersam” med allvarlig politisk instabilitet, hög risk för kriminalitet och dessutom avsaknad av all samhällsservice.

Och det är klart att det i någon mån är sant. Jag skulle inte heller rekommendera någon som inte känner landet att på egen hand resa till CAR idag, och säkerhetsläget är dåligt på många ställen. Men det gör ändå lite ont att detta är den bild av CAR som målas upp inte bara av svenska UD, utan av alla utrikesdepartement i alla länder som jag hört talas om. Och av medier världen över, dessutom.

Min favoritförfattare Chimamanda Ngozi Adichie gjorde för sex år sedan ett numera berömt tal om faran med en enda berättelse, The danger of a single story. Hon menar att vi alltför ofta bara hör en enda historia från vissa platser i världen, kanske speciellt många platser i Afrika. I fallet CAR hör vi nu bara historien om politisk instabilitet och motsättningar mellan kristna och muslimer. Vi hör om problemen, men inte om glädjeämnena. Vi hör om farorna, men inte om de människor som känner sig trygga. Och, menar Adichie, problemet med detta är att vi därmed missar att det finns riktiga människor bakom historierna. Vi behöver en hel bild, vi behöver mer än bara elände, för att verkligen förstå.

Det är detta jag hela tiden försöker förmedla i det jag skriver. En alternativ historia om CAR. Som inte förnekar den som kablas ut över världen, men som vill visa att kriget, vålden och instabiliteten inte är den enda verkligheten i CAR. Och att man faktiskt kan resa dit utan att riskera liv och lem.

(Kontakta mig gärna om du planerar en resa till CAR och vill bolla lite tankar. Enklast genom att skriva en kommentar på inlägget.)

IF

Fotboll i kvällssol i Gamboula. Verkligen inte bara elände.

Här är ett tidigare inlägg där jag skrivit om detta: Kannibalhistorien från mitt nuvarande perspektiv och ett försök att bättra på bilden av CAR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.