Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Upptrappad konflikt även i Bangui

Jag har haft tenta och varit djupt försjunken i frågor om genus, utveckling och konflikt de senaste dagarna. Väl ute ur den “tunneln” möter mig nyheterna om det upptrappade våldet i Bangui – först i form av ett mejl från Erik, som precis åkt tillbaka dit, och därefter via en nästan överväldigande medierapportering. Ja, överväldigande i alla fall jämfört med hur rapporteringen från CAR brukar se ut.

Vad som hänt, i väldigt korta ordalag, är att den typen av oroligheter och övergrepp som tidigare rapporterats från ställen som Bossangoa, nu även ägt rum i Bangui. Idag har det varit plundringar och övergrepp mot civilbefolkningen, samt en del direkta strider mellan ex-Seleka och Anti-Balaka i huvudstaden. Sedan lunchtid är läget lugnare igen, men man vet fortfarande inte riktigt hur många som dödats eller blivit skadade. En siffra som nämns är minst 130 döda. Om det stämmer eller inte vågar jag inte kommentera.

Idag röstade även FNs säkerhetsråd igenom ett förslag om att stötta den fredsbevarande styrkan som finns i landet under AU-mandat, och denna styrka har också fått rätt att använda våld för att skydda civila. Även Frankrike fick mandat att förstärka sin militära närvaro i landet. Jag har pratat med Erik, som säger att fransk militär nu är väldigt synlig på gatorna i Bangui, något som välkomnas av den stora majoriteten av landets invånare.

I Studio Ett i Sveriges Radio hade man ett 10 minuter långt inlägg om landet. Där berättar Erik om läget i Bangui just nu, och därefter gör Cecilia Hull Wiklund från FOI en bra och nyanserad analys av konflikten.

Mer om detta när vi vet mer om följderna av dagens strider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.