Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Yoro ti kodro

För den som känner till hemligheterna är bushen full av yoro ti kodro, traditionell medicin. Den orange barken från ett träd som växer i närheten av vatten botar amöba. En annan bark är bra mot malaria. För män finns en uppsjö av olika potenshöjare (som de i kvinnors – i alla fall vita kvinnors – närvaro refererar till som ”medicin för den undre delen av magen”). Vidare ska hyenaspillning vara bra mot reumatism, medan en speciell fruktsaft anses läka sårinfektioner.

Igår fick jag dessutom ett tips om något att använda till Theo. Han har fortfarande inte riktigt lärt sig att gå, och det beror framför allt på att han inte riktigt vågar släppa greppet. Han har gått tiotals meter alldeles själv, men han tycker att det är väldigt obehagligt om ingen annan finns intill honom. Georges, killen som vi testar som barnpojke, påpekade detta för mig:
”Han kan ju gå egentligen, men han är så rädd. Men jag vet vad vi kan göra åt det!”
Så visade han mig en låg buske som växer strax intill köket och förklarade att när den skjuter nya skott så ska vi pressa ut lite växtsaft och hälla i Theos ögon. Då kommer han att bli jättemodig.
”Det är helt sant!” sa Georges. ”Jag vet att det funkar, vi måste göra det!”

Och jag bara hoppas att Theo lär sig att gå innan den där busken skjuter några nya skott, så att jag slipper vara en dum vit mamma som inte vill hjälpa mitt barn att övervinna sin rädsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.