Rasism, stereotyper och bilden av "den andre"

Det exotiska, nordiska klimatet

Jag tänker på det varje gång jag frostar av frysen – vilket främmande material is måste vara för någon som bott hela sitt liv i ett tropiskt klimat! Och jag känner mig själv nästa lite speciell som är så familjär med denna hårda, kalla massa, som måste avlägsnas för att frysen ska bli kallare. Just det där att man tar bort is och frost för att frysen ska hålla kylan bättre, kan inte verka logiskt för någon som är främmande för allt vad iskyla heter. Mer än en gång har jag sett hur ögonbryn höjts när jag försökt förklara att isen faktiskt isolerar, gör frysen lite varmare.
”Nej, nu måste hon väl ändå ha sagt fel”, har nog mer än en person tänkt i smyg, samtidigt som de nickat och hållit med om att frysen självklart behöver frostas av för att fungera bättre.

Och medan jag står där och skrapar is med övriga i köket som publik, eftersom jag är den som är minst rädd för att ta i de kalla bitarna och således är den enda som vill sätta igång med arbetet innan allt har smält till vatten, då kan jag inte låta bli att börja berätta rövarhistorier om vintern hemma i mitt exotiska land:
”Visst, fingrarna fastnar lite på isblocken innan de tinat, men det är ingenting! Akta er vad ont det gör när man slickar på en lyktstolpe mitt i vintern och tungan fryser fast! En gång gjorde jag det när jag väntade på skolbussen…”
”Så här kallt som det är i frysboxen, så är det utomhus på vintern där! Det blir is på sjöar, man kan gå på dem! Jo, det är sant! Om det är riktigt fin is kan man se rakt igenom och se hur fiskarna simmar där nere!”

Och har jag så tur att det finns så mycket frost att det går att krama en snöboll, då måste jag ju bara visa hur svenska barn leker och kastar snöboll på varandra. Eller stoppar in snö innanför tröjan på folk, så att det rinner ner för ryggen som en iskall rysning…

Idag gör jag dock avfrostningen utan publik. Jag passar på under söndagsmorgonen, i väntan på att Theo och Axel ska vakna. När jag är nästan färdig kommer vår matgäst, läkaren, för att äta frukost. Han vet hur det funkar med avfrostning av frysar, och eftersom han bott i norra Frankrike och upplevt vintrar med både snö och is. Men när avfrostningen är avslutad, glider samtalet likväl in på de nordeuropeiska väderförhållandena, och han säger:
”När Europa kolonialiserade resten av världen gjordes de Europeiska förhållandena till norm. Tänk om det istället varit Afrika som varit kolonialmakten! Då hade era kalla, mörka vintrar och långa, ljusa sommarnätter varit det som setts som exotiskt!”

Visst är det så. Under andra förhållanden hade Norden och andra länder på samma breddgrader verkligen kunnat vara ett exotiskt hörn av världen, lite i periferin, med sin speciella natur och ett extremt och annorlunda klimat. Och människor som tycker att is och snö är ett naturligt inslag i tillvaron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.