Afrikansk barn- och ungdomslitteratur

Kwela Jamela – Afrikas drottning, av Niki Daly

En av uppgifterna i barnboksutmaningen var att läsa första delen i en serie. Jag vet inte riktigt om bilderböcker med samma huvudperson kan klassas som serie, men den här boken är så fin att jag måste få med den på något sätt, och då stoppar jag in den här. Kwela Jamela – Afrikas drottning är den första av fem böcker om Jamela, en tjej som bor med sin mamma och mormor i en stad i Sydafrika. De andra böckerna heter Kwela Jamela får en sång, Kwela Jamela och Julia, Kwela Jamela var är du? och Kwela Jamela fyller år.

I den här första boken ska familjen på bröllop. Mamma har köpt ett fint tyg för att sy en klänning, och Jamela hjälper henne att tvätta det och hänga upp det på tork i solen. Sedan får Jamela i uppgift att vakta tyget så att inte hunden Taxi hoppar upp och smutsar ner det. Men det går inte riktigt som planerat…

Det är så klart inte meningen att tyget ska bli smutsigt och sönderrivet. Men det är precis vad som händer, och mamma blir så arg och ledsen att hon inte ens vill se på Jamela. Som tur är kommer Archie från fotoaffären och griper in, och lagom till bröllopet hinner allt lösa sig.

Sydafrikanske Niki Daly har både skrivit och tecknat böckerna om Jamela, och han har verkligen lyckats skapa en riktig liten barnboksidyll. Här finns allt man kan önska: ett barn med mycket fantasi och lek i kroppen, en konflikt som hinner bli alldeles lagom jobbig, en oväntad upplösning och ett lyckligt slut. Bilderna är färgglada och livfulla, och bidrar till den mysiga stämningen.

Men det jag gillar allra mest är att boken lyckas vara både helt afrikansk och helt universell. Den utspelar sig i Afrika, men handlar inte om Afrika. Den handlar kort och gott om Kwela Jamela, ett barn som är som barn är mest. Och hennes bilderboksvärld är en värld jag gärna återvänder till många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.