Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Inte mycket har hänt på ett år i CAR

När jag städade kontoret för några dagar sedan hittade jag en liten rosa post-it-lapp med några små och sedan länge inaktuella noteringar. Längst ned på lappen var det skrivet med blyerts: thebea.st/1ogTm6k. Jag blev nyfiken, skrev in adressen i min webbläsare och kom till den här artikeln om CAR.

Artikeln är skriven för exakt ett år sedan idag, och handlar om att ett viktigt underliggande problem i konflikten i landet är förekomsten av krigsherrar, som finansierar sin verksamhet med hjälp av den illegala handeln med diamanter och elfenben. Det sorgliga är att bortsett från referenser till den kommande FN-insatsen är texten i många avseenden aktuell än idag. Väldigt lite har hänt. Övergångsregeringen och Samba-Panza arbetar fortfarande med att organisera val och tillsätta en ny, permanent regering. Våldet fortsätter på många hål i landet. Och naturresurser försvinner fortfarande ut över gränserna på illegala vägar. En det försvinner sannolikt ut till Uganda, via den ugandiska armén som fortfarande har baser inne i CAR för att jaga Herrens motståndsarmé, LRA. Andra tas ut av FN-trupper som vill ha lite extra inkomst, sägs det. Sant eller inte, det kan jag inte svara på, men bara att misstanken finns och är relativt utbredd kan ge en hint om det förtroende som gemene centralafrikan (inte) känner för FN.

Men ok: Vad som i alla fall HAR hänt är att fredssamtal hållits, först ute i landet och sedan i Bangui, även om de inte blev någon stor publiksuccé i omvärlden. Om de verkligen blir början till en lösning på krisen återstår att se. Idag reste president Samba-Panza mot Bryssel för att presentera resultatet av dessa fredssamtal för EU och försöka få mer pengar för att kunna genomföra de beslut som fattats under samtalen. En bild från avfärden kan man se här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.