Afrikansk barn- och ungdomslitteratur

Dubbeltrubbel för Anna Hibiscus

Dubbeltrubbel för Anna Hibiscus är en bilderbok skriven av nigerianska Atinuke, och illustrerad av Lauren Tobia från Storbritannien. Den kom ut i original 2015, och på svenska 2019 i översättning av Matilda Wallin.

Anna Hibiscus bor tillsammans med sin mamma och pappa, farmor, farbröder, fastrar och kusiner någonstans i Afrika. Alla i familjen brukar ha tid att vara med Anna Hibiscus, men en dag när hon vaknar är allt förändrat. Under natten har nämligen hennes två tvillingbröder fötts. Åh nej! säger kusinerna. Bröder betyder trubbel. Och mycket riktigt: plötsligt verkar ingen ha tid för Anna Hibiscus längre. Hon går från den ena till den andra, men mamma måste vila, farbror Bizi Sunday måste laga mat, och fastrarna måste vagga tvillingarna till sömns. Till slut blir det pappa som får förklara att från och med nu måste Anna Hibiscus dela mamma och pappa och de andra med sina bröder. Men det är visst inte så illa som hon först trott, för nu ropar Bizi Sunday och undrar var hon har tagit vägen…

Dubbeltrubbel för Anna Hibiscus är verkligen en söt och ganska klassisk historia om att få syskon. Först vänds världen upp och ner en stund, men ganska snart blir tvillingbröderna en självklar del av Anna Hibiscus familj. Men det jag gillar mest med den här boken är ändå inte historien i sig, utan karaktärerna och miljön. Både den sparsamma men välformulerade texten och de uttrycksfulla bilderna bidrar till att gestalta tydliga personligheter och starka känslor. Vi ramlar rakt in hos en ganska stor och livlig familj, och det känns nästan som att jag som läsare själv kan höra och känna det som händer hos dem.

En detalj som jag uppskattar är att den skrivna berättelsen liksom ”ramas in” av bilder. Historien om tvillingbröderna börjar med en helt okommenterad bild av Anna Hibiscus hus på natten. Det lyser i ett fönster, och en kvinna med en väska – en barnmorska? – är på väg in. På den sista bilden, även den helt utan text, är några barn på väg ut från gården med badgrejer i händerna. Min elvaåring läste boken och snappade direkt upp att de var på väg till vattenparken, något som bara hastigt nämnts i texten flera sidor tidigare. En annan rolig sak som sticker ut är alla fantastiska namn på Anna Hibiscus kusiner. De heter Chocolate, Benz, Common Sense… Och gissa vad bröderna får heta! Dubbel och Trubbel så klart!

Även om jag nu hunnit bli väldigt förtjust i den här boken måste jag medge att de två första meningarna till en början gjorde mig besviken. Hela historien om Anna Hibiscus inleds nämligen med orden: ”Anna Hibiscus bor i Afrika. Fantastiska Afrika.” Och jag tänkte så klart direkt att hallå, Afrika är inget land! Jag ville veta var i Afrika hon bodde, trött på den ständiga bilden av Afrika som en homogen enhet. Men på sista sidan fanns faktiskt en förklaring till dessa inledningsord. Där står det att författaren medvetet valt att skriva Afrika istället för att placera berättelsen i ett specifikt land ”för att visa att Annas urbana medelklassmiljöer finns i många delar av Afrika”. Med den förklaringen blir jag mer än nöjd. För faktum är att denna bok gör något så ovanligt som att inte falla i något av de stereotypa fack som böcker om Afrika annars ofta hamnar i. Här finns inga exotiska djur, familjen har ingen särskild eller uttalad relation till naturen, det är inte krig, det är inte fattigt…

Atinuke har skrivit hel rad böcker om Anna Hibiscus, både bilderböcker och lite längre kapitelböcker. Dubbeltrubbel för Anna Hibiscus är den första som blivit översatt till svenska. Men jag hoppas att det inte blir den enda, för det här är något jag gärna skulle vilja läsa mer av! Jag själv kan så klart läsa även på engelska, men jag tror verkligen att den svenska barnboksvärlden skulle må bra av att få befolkas av lite fler afrikanska barn.

Är du nyfiken på författaren går det att läsa om henne här.

Vill du köpa boken går det bland annat att göra här.

Mina andra recensioner går att hitta här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.