Afrikansk barn- och ungdomslitteratur

Månadens bok: Dubbeltrubbel för Anna Hibiscus

Dubbeltrubbel för Anna Hibiscus av Atinuke och Lauren Tobia

Om boken

Anna Hibiscus bor tillsammans med sin mamma och pappa, farmor, farbröder, fastrar och kusiner någonstans i Afrika. Alla i familjen brukar ha tid att vara med Anna Hibiscus, men en dag när hon vaknar är allt förändrat. Under natten har nämligen hennes två tvillingbröder fötts. Åh nej! säger kusinerna. Bröder betyder trubbel. Och mycket riktigt: plötsligt verkar ingen ha tid för Anna Hibiscus längre. Hon går från den ena till den andra, men mamma måste vila, farbror Bizi Sunday måste laga mat, och fastrarna måste vagga tvillingarna till sömns. Till slut blir det pappa som får förklara att från och med nu måste Anna Hibiscus dela mamma och pappa och de andra med sina bröder. Men det är visst inte så illa som hon först trott, för nu ropar Bizi Sunday och undrar var hon har tagit vägen …

Dubbeltrubbel för Anna Hibiscus är en söt och ganska klassisk historia om att få syskon. Först vänds världen upp och ner en stund, men ganska snart blir tvillingbröderna en självklar del av Anna Hibiscus familj. Men det jag gillar mest med den här boken är ändå inte historien i sig, utan karaktärerna och miljön. Både den sparsamma men välformulerade texten och de uttrycksfulla bilderna bidrar till att gestalta tydliga personligheter och starka känslor. Vi ramlar rakt in hos en ganska stor och livlig familj, och det känns nästan som att jag som läsare själv kan höra och känna det som händer hos dem.

Bilder som ramar in och sträcker ut historien

En detalj som jag uppskattar är att den skrivna berättelsen liksom ”ramas in” av bilder. Historien om tvillingbröderna börjar med en helt okommenterad bild av Anna Hibiscus hus på natten. Det lyser i ett fönster, och en kvinna med en väska – en barnmorska? – är på väg in. På den sista bilden, även den helt utan text, är några barn på väg ut från gården med badgrejer i händerna. Mina barn läste boken och snappade direkt upp att de var på väg till vattenparken, något som bara hastigt nämnts i texten flera sidor tidigare. En annan rolig sak som sticker ut är alla fantastiska namn på Anna Hibiscus kusiner. De heter Chocolate, Benz, Common Sense… Och gissa vad bröderna får heta! Dubbel och Trubbel så klart!

Bortom de vanliga stereotyperna om Afrika

Även om jag nu hunnit bli väldigt förtjust i den här boken måste jag medge att de två första meningarna till en början gjorde mig besviken. Hela historien om Anna Hibiscus inleds nämligen med orden: ”Anna Hibiscus bor i Afrika. Fantastiska Afrika.” Och jag tänkte så klart direkt att hallå, Afrika är inget land! Jag ville veta var i Afrika hon bodde, trött på den ständiga bilden av Afrika som en homogen enhet. Men på sista sidan fanns faktiskt en förklaring till dessa inledningsord. Där står det att författaren medvetet valt att skriva Afrika istället för att placera berättelsen i ett specifikt land ”för att visa att Annas urbana medelklassmiljöer finns i många delar av Afrika”. Med den förklaringen blir jag mer än nöjd. För faktum är att denna bok gör något så ovanligt som att inte falla i något av de stereotypa fack som böcker om Afrika annars ofta hamnar i. Här finns inga exotiska djur, familjen har ingen särskild eller uttalad relation till naturen, det är inte krig, det är inte fattigt…

Atinuke har skrivit hel rad böcker om Anna Hibiscus, både bilderböcker och lite längre kapitelböcker. Dubbeltrubbel för Anna Hibiscus är den första som blivit översatt till svenska, men förhoppningsvis inte den sista. Hon har även skrivit boken Afrika, fantastiska Afrika, som jag har skrivit om här.

Är du nyfiken på författaren går det att läsa mer om henne här.

KORTFAKTA

Författare: Atinuke (övers. Matilda Wallin)

Illustratör: Lauren Tobia

Utgivningsår: 2015 (på svenska 2019)

Förlag i Sverige: Trasten

Jobba med boken

Fundera

Anna Hibiscus tycker inte att det är rättvist att hon ska behöva dela sin mamma och pappa med de två tvillingbröderna. Hon vill ha dem för sig själv! Har du syskon? Eller har du din förälder/dina föräldrar för dig själv? Vilka för- och nackdelar finns det, tycker du, med att ha syskon eller vara ensambarn?

Gör ett släktträd

Anna Hibiscus familj bor tillsammans med Annas farmor, fastrar och kusiner. Hur ser din släkt ut? Om du bor i Sverige bor du antagligen inte tillsammans med så många släktingar, men ni kanske träffas ibland? Gör ett släktträd där du ritar av dina släktingar, klistrar in foton eller bara skriver deras namn. Vilka släktingar träffar du ofta? Finns det några du träffar sällan eller aldrig?

Lär dig om en afrikansk storstad

Av bilderna framgår det att boken om Anna Hibiscus utspelar sig i afrikansk stadsmiljö. Ta reda på mer om någon av Afrikas stora städer. Räknat efter folkmängd är de tre allra största städerna i Afrika Lagos (Nigeria) med ungefär 9 miljoner invånare, och Kinshasa (Kongo) och Kairo (Egypten) som båda har ungefär 7,7 miljoner invånare. Men det finns många andra städer också, till exempel Abidjan (Elfenbenskusten), Kapstaden (Sydafrika), Addis Abeba (Ethiopien) och Mogadishu (Somalia). Börja med att titta på en karta. Var ligger staden. Leta sedan fakta på nätet. Wikipedia kan vara en bra plats att börja. Eller gå till biblioteket och fråga om det finns böcker om vissa städer. Här är några frågor att utgå från: Hur länge har staden funnits? Varför grundades den där från början? Är det en huvudstad eller en stad som är viktig på annat sätt? Hur är klimatet? Hur ser bebyggelsen ut? Finns det speciella och viktiga händelser i stadens historia? Om ni är en klass som jobbar tillsammans kanske ni kan göra en liten faktabok eller miniutställning om de olika städerna.

Vill du läsa om fler Månadens bok? Här finns en lista över alla böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.