Afrikansk barn- och ungdomslitteratur

Månadens bok: Hungrig men fri

Hungrig men fri saga från Somalia bearbetad av Marianne Aspelin

Om boken

Hungrig men fri är en folksaga från Somalia som har bearbetats och skrivits ner av Marianne Aspelin och illustrerats av Bashir Jama, som själv kommer från Somalia. Boken är en del av Gleerups sagosamling Mosaik, med folksagor hämtade från olika delar av världen. I denna saga får vi träffa två åsnor. De bor hos en elak bonde, som låter dem arbeta hårt och ofta slår dem med en käpp. En natt rymmer åsnorna. De finner sig snart tillrätta i vildmarken, där de får känna på hur härligt det är att leva i frihet … ända tills det blir torka. Då blir det svårt att få tag på både mat och vatten, och åsnorna börjar fundera på livet hos bonden. Där fick de i alla fall något att äta och dricka. Den ena åsnan bestämmer sig för att gå tillbaka. Den andra vill hellre leva i frihet, även om det innebär att den måste gå hungrig. Men bonden nöjer sig inte med att få tillbaka den ena åsnan. Han vill att den ska visa honom var den andra åsnan håller hus. Hur ska detta sluta?

Klassisk saga som inbjuder till att fundera

Hungrig men fri är på många sätt en klassisk saga. Här finns djur som pratar med varandra och tänker som människor, en tydlig uppdelning mellan ont (den elaka bonden, fångenskap) och gott (frihet) och ett dilemma som huvudkaraktärerna måste ta ställning till (fri och hungrig eller fången och mätt). Men det finns också överraskande och lite oväntade inslag, som att de vilda åsnorna på slutet förvandlas till en annan sorts djur.

Temat inbjuder till funderingar. Hur mycket är friheten värd? Även om sagan slutar ganska entydigt, med ett lyckligt liv i frihet, finns det utrymme att tänka själv. Som min snart fyraåring påpekade när jag läste högt för henne finns det ju ”djur som brukar bita” i vildmarken. Det är inte säkert att allt blir frid och fröjd bara för att man är fri.

KORTFAKTA

Författare: traditionell saga från Somalia, bearbetad av Marianne Aspelin

Illustratör: Bashir Jama

Utgivningsår: 2001

Förlag: Gleerups

Arbeta med boken

Fundera

Hur viktigt är det att vara fri? Skulle du hellre vara fri och fattig eller leva i fångenskap och ha jättemycket pengar? Varför?

Lär dig mer om Somalia

Hungrig men fri är en saga från Somalia. Det är ett land som många tyvärr mest känner till för att det har varit krig där väldigt länge. Många somalier har flytt från landet på grund av kriget och bor i dag i Sverige och andra länder. Men Somalia är så klart mycket mer än bara krig. Leta reda på landet på en karta och ta reda på lite fakta som inte har med krig att göra! Här är några frågor som du kan börja med: Vad heter huvudstaden? Hur många människor bor i Somalia? Vad är det för typ av natur? Finns det några kända personer som kommer från Somalia? Varifrån har landet fått sitt namn? (Ett tips är att börja med boken Afrika, fantastiska Afrika som jag har skrivit om här.)

Skriv en egen saga

I Hungrig men fri finns ett dilemma som utgör grunden för berättelsen. Ett dilemma är en situation med två alternativ, där inget av alternativen självklart är det bästa. (Hungrig och fri eller fången och mätt?) Hämta inspiration från boken och skriv en egen saga med ett dilemma. Du får fantisera som du vill, men om du behöver lite starthjälp kan du ta hjälp av följande frågor:

  • Är det bättre att ha en hel påse godis (eller något annat) för sig själv, eller att dela den med andra?
  • Är det bättre att bo i ett fint och bekvämt hus tillsammans med människor som inte bryr sig om en, eller i ett trångt och slitet hus tillsammans med människor som alltid får en att må bra?
  • Är det bättre att få en påse tomater eller en tomatplanta och en säck jord?

Vill du läsa om fler Månaden bok? Här finns en lista över alla böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.